Villa Constance

Onze huidige kantoorvilla, bekend als Villa ‘Constance’, werd gebouwd in opdracht van de weduwe van lakenfabrikant Guillaume Pollet. Het paar had samen in villa Guillaume gewoond, op Spoorlaan 434. De architect van de villa is Jan van der Valk (1873-1961).

Villa Constance ligt vrij, op een rechthoekig perceel. De villa bestaat uit drie volumes die in hoogte van elkaar verschillen en ten opzichte van elkaar trapsgewijs naar achteren verspringen. In tegenstelling tot de meeste bouwwerken van Van der Valk is deze villa gepleisterd. Wel werden de voor Van der Valk kenmerkende decoraties in hardsteen, geglazuurde tegeltableaus en smeedijzeren hekwerken in de gevel verwerkt.

Jan van der Valk behoorde tot de kring van architecten die in de periode 1880 tot 1920 veel in Tilburg heeft gebouwd. Gedurende die jaren verdubbelde het inwonertal van Tilburg, wat betekende dat er veel gebouwd moest worden. In 1898 vestigde hij zich in Tilburg.

Andere bekende bouwwerken van zijn hand zijn de kerk in Broekhoven I, het voormalige klooster Rooi Pannen en de boerderij in De Blaak. Veel van zijn gebouwen hebben de status van beschermd monument.

Als eerbetoon aan de architect heeft de gemeente Tilburg sinds 2008 de Van der Valk-gevelprijs in het leven geroepen. Het doel van deze prijs is waardering te laten blijken voor bouwinitiatieven op de schaal van bouw of verbouwing van één woning die in architectonische zin de middelmaat overstijgen.

Het aan- of verkopen van een huis
is bij ons al meer 20 jaar een feest!

Hart Van Brabant Makelaardij op Funda