Stap door de poort en schrijf je eigen geschiedenis
In het Willemskwartier woon je volledig uitgerust. Stedelijk, maar met een groen hart. Met alle voorzieningen om je heen en het centrum van Tilburg op een steenworp afstand. Je woont bovenal op een plek met historie. Het is nu aan jou om hier je eigen geschiedenis te schrijven.
De statige Koning Willem II kazerne heeft vele doeleinden gediend. Altijd als gesloten omgeving. Nu verdwijnen de hekken en tonen de kazerne en het achterliggende terrein hun schoonheid en openheid. Met de kazerne als poortwachter ontstaat er een nieuwe wijk met statuur: het Willemskwartier.
Bekende buren
Ook al is het bijna twee eeuwen geleden dat Koning Willem II uit Tilburg vertrok, zijn naam is hier nog alomtegenwoordig aanwezig. Het Willemskwartier wordt geflankeerd door het Koning Willem II-stadion en krijgt een directe verbinding met de achterliggende wijk Willemsbuiten. Buren om trots op te zijn.
In het Willemskwartier voelt iedereen zich thuis
Als je arriveert, zie je van een afstand al de statuur van het Willemskwartier. Krachtig en onverschrokken van buiten, warm en hartelijk van binnen. De wijk wordt volledig gebouwd volgens de nieuwe standaard in natuurlijke stedenbouw. Met niet enkel aandacht voor de menselijke bewoners, maar ook voor al die andere bewoners, groot en klein. Van vleermuis en zwaluw tot egel en vlinder. Zoveel soorten, zoveel maten, zoveel woonwensen. Stedelijk wonen met een groen hart.
Het gesloten, stenige complex van de voormalige Willem II kazerne verandert in een groene, inclusieve en gezonde stadswijk. Het karakteristieke hoofdgebouw van de kazerne aan de Ringbaan-Zuid en de achterliggende gebouwen uit de jaren ’30 blijven behouden. Op het vrijkomende terrein komt een nieuwe duurzame wijk.
Ambitieus plan voor slimme, duurzame en inclusieve stadswijk
Karres en Brands, DAT, Architectuur Maken en Tarra hebben een stedenbouwkundig plan en architectonische visie opgesteld. Dit ruimtelijke raamwerk gaat uit van het herstellen van het militaire ensemble, een nieuwe centrale as van groene ruimtes en een netwerk van autovrije woonstraten met daaraan nieuwbouwwoningen in diverse soorten en maten. In het bestaande hoofdgebouw komen woningen voor ouderen, in twee legeringsgebouwen waarschijnlijk sociale en middeldure huurappartementen. In het achterste legeringsgebouw en de voormalige keuken is het voornemen straks een basisschool met buitenschoolse opvang van Xpect Primair en Humankind te realiseren.
Groen en gezond
De ambities op het gebied van natuurinclusiviteit zijn groot. In zowel de openbare ruimte als in de architectuur wordt rekening gehouden met de woonwensen van mens en dier. Hierdoor ontstaat een groene en gezonde stadswijk. Alle nieuwe woningen voldoen uiteraard aan de laaste hoge energieprestatie-eisen.
Bestaande bomen vormen een nieuw buurtplein, wadi’s en groene daken zorgen voor het vasthouden van regenwater in de buurt, in diverse gevels komen geintegreerde vogelnestkasten en op verschillende locaties worden groene plekken voor voedsel en bestuiving gemaakt. Een verkeersluwe opzet maakt spelen op straat bovendien aantrekkelijk en veilig.
Kortom; er is veel aandacht voor:
Stadsnatuur: natuur en biodiversiteit
Klimaatadaptatie en water
Bouwen conform BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouw)
Er komen ongeveer 250 woningen verdeeld over de monumentale gebouwen en de ruimte erom heen.